Ons vakmanschap

Het proces om van een pijp een leiding te maken is onze kracht en kent vele stappen. Als u een tekening heeft dan maken we de leiding volgens tekening. Is er geen tekening dan maken we die zelf. Hiervoor komen onze specialisten bij u langs om bij bestaande installaties het leidingwerk op te meten. Als het om nieuwbouw gaat, en er nog geen leidingen zijn, dan meten we het leidingwerk ter plaatse in en bepalen we in overleg de meest efficiënte routing. Wij bestellen daarna de materialen en maken de leiding exact volgens tekening, inclusief de juiste conservering. Het heeft onze voorkeur om daarna het leidingwerk bij u op locatie in te laten bouwen door onze specialisten. Wij zorgen er voor dat alles netjes past en lekdicht wordt opgeleverd. U heeft er geen omkijken naar.

Sinds de oprichting in 1979 mag Stout Pijpleidingen en Technisch Installatieburo voor een groot aantal opdrachtgevers, in binnen- en buitenland leidingwerk “op maat” leveren en installeren. Leidingen worden onder andere gebruikt voor vloeistoffen, gassen, slurry en droge stoffen. Hiervoor hanteren wij een aantal stappen voor inkoop van materialen (pijp, flenzen, appendages), op maat zagen, branden, buigen, samenstellen, lassen en conserveren.
Voor deze stappen hebben wij in onze werkplaats, van ruim 4.000 m², automatische en semi-automatische brand-, zaag-, buig- en lasmachines tot onze beschikking. Wij verwerken in onze werkplaats vrijwel alle soorten metalen buizen in elke gewenste diameter en wanddikte tot elke gewenste vorm.

Stout streeft naar tevreden klanten en tevreden medewerkers en daarom hebben veiligheid en kwaliteit bij ons de hoogste prioriteit. Want, een veilige werkomgeving is onlosmakelijk verbonden aan een hogere kwaliteit. Bekijk hier onze certificeringen.

Pijpleidingen

Een pijpleiding is een transportmiddel voor vloeistoffen, gassen of droge stoffen. Pijpleidingen zijn er in vele soorten en maten, en kunnen ook op veel verschillende manieren toegepast worden. De pijpleidingen kunnen bijvoorbeeld ingezet worden als leidingen voor water, benzine, diesel, olie, chemicaliën, voedingsmiddelen, lucht, zuurstof en aardgas. De leidingen kunnen ook zand, kalk en cement vervoeren. Pijpleidingen zijn toe te passen als gasleidingen, oliepijpleidingen en buisleidingen.

Van buis tot pijpleiding

Het proces om van een pijp een leiding te maken is de kracht van Stout Pijpleidingen. Vaak zien we de pijpleidingen als een buis van ijzer of kunststof, maar dit is slechts de basis. Een buis maak je in één rechte lengte, maar een pijpleiding daarentegen maak je door hier hier aansluitingen op aan te brengen, en flenzen op te lassen. Dus door buizen op maat te zagen of branden, er bochten in te maken en te lassen, zijn deze als pijpleidingen op vele manieren toe te passen.

Voor we van een buis een pijpleiding te maken kijken we eerst naar de waar de leiding zal dienen. Daarbij komt ook de vraag hoeveel druk er op de leiding zal zijn, en of er ook sprake is van hoge of lage temperaturen. Met deze informatie maken we een ontwerp en kiezen we de juiste materialen. Als er al een tekening beschikbaar is, is het ook mogelijk de leiding op basis van de tekening te maken. Onze specialisten komen hiervoor bij u langs, om alles op te meten, of in het geval van nieuwbouw te bepalen wat de efficiëntste manier is.

Daarnaast wordt er ook bepaald hoe de leiding geconserveerd zal worden, door te coaten, galvaniseren of te verven. Nadat de gewenste lengte en breedte buis door de leverancier geleverd is, zal een pijpfitter de leiding samenstellen. De pijpfitter zorgt voor de juiste maat, bochten en flenzen, die een lasser er vervolgens op zal lassen.

De toepassing van pijpleidingen

Naast dat de pijpleiding een transportmiddel is voor het verplaatsen van vloeistoffen, gassen of droge stoffen, zijn ze ook op vele andere manieren gebruikt, bijvoorbeeld in de bouw. Zo zijn pijpleidingen toepasselijk bij huizen-, utiliteit-, weg- en waterbouw. Ook architecten maken gebruik van pijpleidingen, ter ondersteuning van het bouwwerk, of puur voor de mooie uitstraling. Omdat er zo veel verschillende toepassingen zijn, bestaan de leidingen ook uit verschillende materialen, die allemaal andere eigenschappen hebben. Er zijn leidingen die beter tegen grote temperatuurverschillen kunnen dan anderen. De verschillende materialen zijn bijvoorbeeld koolstofstaal, roestvaststaal of een speciale legering.

Voor het transporteren van brandstof, olie, gassen en chemicaliën zijn er petrochemie leidingen. Voor de scheepsbouw zijn er zout- en zoetkoelwater, olie, lucht, warm- en koud water, afvoer- en rioolwater en baggerleidingen.

Kwaliteit gegarandeerd

Aan het proces van leidingen maken zijn verschillende kwaliteitscontroles verbonden. Dit gebeurt voor- en nadat de buis bij de lasser is geweest. Naast de visuele kwaliteitscontroles kan er ook een Non Destructief Onderzoek (NDO) en een druktest op worden uitgevoerd. Hierna kan de leiding worden afgewerkt met een coating, en zal er nog een laatste visuele controle volgen. Zo bent u er altijd zeker van dat de leidingen aan de hoogste kwaliteit voldoen.