Sanitair is een containerbegrip en omvat alle items die met water te maken hebben in een badkamer, toilet, douche of slaapkamer. Daarnaast is sanitair ook op bijzondere plaatsen te vinden zoals mobiele toiletten en wasbakken bij festivals en evenementen of bijvoorbeeld stranddouches.
Het doel van sanitair is het verzorging van het menselijke lichaam.
Sanitair is globaal onder te verdelen in:
Toilet (zit -of hurk), urinoir, een douche, een bad (zit, lig of bubbel) en een wasbak of fontein.
Per sanitair item zijn er twee dingen benodigd om ze goed te kunnen laten functioneren. Een toevoer en een afvoer.
Een zittoilet heeft, naast een toiletzitting ook een waterreservoir. Dit reservoir bevat voldoende water om, na één druk op de knop, het toilet krachtig door te spoelen. Dit reservoir is aangesloten op het leidingwaternet. Dit leidingwaternet staat permanent onder druk. Op het moment dat een toilet wordt doorgespoeld, zakt het drijfelement in de stortbak, de zogenaamde vlotter, naar beneden waardoor er een afsluiter wordt geopend. Door deze afsluiter stroomt er weer water in de stortbak. Als de stortbak is gevuld dan zal de vlotter de afsluiter weer sluiten waardoor de toevoer stopt.
Een zittoilet heeft dus een watertoevoerleiding nodig. Dit is een koperen leiding die ter plaatse wordt ingemeten en gemonteerd. De leiding heeft doorgaans een diameter van 16 millimeter. Het monteren en aansluiten van de leiding kan gebeuren door middel van solderen, met knelkoppelingen of knijpverbindingen. Het laatste stukje van de aansluiting op de spoelbak is vaak een flexibele leiding. Een kunststofslang met een buitenmantel van geweven staal.
Solderen is het maken van een lasverbinding met tin. De te verbinden delen worden vetvrij gemaakt, licht opgeschuurd, en in elkaar gezet. Daarna wordt de leiding, ter plaatse van de las, verwarmd met een gasbrander. Als de leiding heet genoeg is wordt er tin toegevoegd die vervolgens zal smelten en gaan vloeien om de lasverbinding te maken.
Leidingen
De leiding kan ook gemonteerd worden met knelkoppelingen. Een knelkoppeling is een wartel in combinatie met snijringen. Op de leiding wordt eerst een wartel geschoven en vervolgens een snijring. Door de leiding in de koppeling te schuiven, de snijring aan te drukken en de wartel vast te draaien. Ontstaat een waterdichte verbinding.
Een derde, veelgebruikte methode, is het aan elkaar koppelen doormiddel van een knijpkoppeling. Hierbij worden de verschillende onderdelen in elkaar geschoven en met een sterke, elektrisch aangedreven, tang aan elkaar geknepen waardoor een waterdichte verbinding ontstaat.
Een urinoir is een toilet waar alleen in geplast mag worden. Om die reden is er geen stortbak nodig omdat de vervuiling al vloeibaar is en vanzelf wegloopt naar het riool. Een urinoir moet wel, na elk gebruik, worden doorgespoeld. Hier is spoelwater voor nodig. Ook hier is de toevoer een koperen leiding die op het waternet is aangesloten. Het urinoir wordt doorgespoeld door een afsluiter te bedienen. Dit kan met de hand maar wordt steeds meer automatisch uitgevoerd.
Elk toilet en urinoir heeft ook een afvoer nodig. Deze afvoer is, als het een landinstallatie betreft, aangesloten op het riool. Bij landinstallaties is de afvoer drukloos. Het spoelwater neemt de inhoud uit het toilet mee en voert deze af via een PVC- leiding met een grote diameter.
Aan boord van schepen wordt het riool de “sewage-installatie” genoemd. De sewagetank is een verzameltank voor vervuild afvoerwater. De inhoud van elke spoelbeurt komt terecht in deze tank. Dat kan onder atmosferische druk gebeuren maar ook met een zogenaamd vacuümsysteem. Later wordt de inhoud van deze tank gezuiverd en overboord gepompt. Ook is het mogelijk om de tank leeg te pompen op een riool als het schip in een haven ligt.
Contact
Wil je meer weten rondom sanitair aan boord van een schip? Neem gerust contact met ons op!
Stuur een email naar: info@stout-pijpleidingen.com of bel ons op telefoonnummer: +31(0) 184 615 022