Een flensmonteur is een vakman die pijpflenzen installeert of repareert. Pijpflenzen worden gebruikt om pijpleidingen en andere onderdelen in een leidingsysteem met elkaar te verbinden. Flensmonteurs moeten alle soorten pijpflenzen kunnen installeren, repareren en vervangen. In deze blog lees je meer over de werkzaamheden van flensmonteurs.
Wat zijn flenzen?
Een flens is een plaat of ring die een pijp verbindt met een ander stuk pijp, een klep of een onderdeel in een leidingsysteem. Flenzen worden gebruikt om twee of meer pijpen met elkaar te verbinden, of om pijpen aan te sluiten op kleppen, pompen en andere onderdelen in een leidingsysteem. Er bestaan verschillende soorten flenzen met veel uiteenlopende toepassingen.
Werkzaamheden van een flensmonteur
Een flensmonteur houdt zich bezig met de installatie of reparatie van pijpflenzen in leidingsystemen. Hij/zij moet allerlei soorten pijpflenzen kunnen installeren, repareren en vervangen.
Normale werkzaamheden van een flensmonteur zijn:
– Blauwdrukken, tekeningen en schetsen lezen en interpreteren;
– Pijpen meten en markeren voor snijden, draadsnijden en lassen;
– Alle soorten pijpflenzen kunnen installeren, repareren en vervangen;
– Pijpleidingsystemen testen op lekkage of fouten.
Opleiding tot flensmonteur
Er zijn in Nederland meerdere mogelijkheden voor een opleiding tot flensmonteur. Veel vakscholen en hogere scholen bieden programma’s in lassen of pijpleidingtechnieken die kunnen leiden tot een carrière in pijpleidingtechnieken. Vaak bieden bedrijven zelf een interne traineeship aan.
Zo bestaan er drie SOG opleidingen voor flensmontage:
- Werken aan flensverbindingen (WF)
- Werken aan flensverbindingen volgens protocol (WFPr)
- Werken aan flensverbindingen volgens protocol m.b.v. torque- en bolttension gereedschappen (WFPr-TT)
Het wordt over het algemeen verwacht dat je beschikt over een basis VCA diploma. Dit diploma is nodig om veilig op een bouwplaats te kunnen werken. Veel scholen bieden VCA cursussen aan samen met hun technische programma’s. Ook is het mogelijk een VCA certificaat halen door een examen af te leggen bij bepaalde bedrijven of organisaties.
Werkomstandigheden
Flensmonteurs werken vaak in technische sectoren, in fabrieken of op offshore platformen. Het werk kan fysiek zwaar zijn en vindt soms plaats in moeilijke en gevaarlijke omstandigheden. Daarom is het belangrijk dat zij de juiste opleiding hebben afgelegd en bekend zijn met de veiligheidsvoorschriften.
Sommige flensmonteurs reizen naar verschillende werklocaties, bijvoorbeeld voor reparatie, terwijl fabricagemedewerkers meestal op één locatie werken.
Meer weten over de werkzaamheden van flensmonteurs? Neem contact met ons op!